Kylla, nyt sitten on oltu puolet ajasta taalla tortillakostajien ja zapatistojen leikkikentalla. Kymmenen viikkoa takana  - kymmenen viikkoa edessa, ja aika tuntuu menevan koko ajan vain nopeampaa.

Nuo tortillakostajat ovat aika pienia tekijoita tamanhetkisessa Monterreyssa. Nimittain narkkarit, nistit, pilviveikot ja sun muut tonymontanat ovat alkaneet teurastamaan poliiseja. Esimerkiksi viime lauantain ja perjantain valisena yona n. 3 kilometrin sateella meidan kampasta ammuttiin naispoliisi autoonsa, kyseessa oli ihan perinteinen drive-by-shooting; ajetaan maijan rinnalle, tyhjennetaan lippaallinen uzista lainvalvojaan ja ajetaan karkuun. Vaikka Monterreyta yleisesti pidetaan latinalaisen Amerikan yhtena turvallisimmista kaupungeista niin asia ei ole kuitenkaan niin yksiulotteinen, turvallisuus on taalla vahintaankin hailyva kasite.

Viela vuosi sitten Monterreyssa tapettiin/murhattiin keskimaarin yksi ihminen kuukaudessa ja nyt vuosi eteenpain edellisesta tilastosta...taalla tapetaan keskimaarin yksi ihminen paivittain. Ei hyva. Murhat ovat hyvin pitkalti huumeisiin liittyvia. Se mika asiasta tekee viela pahemman on se, etta poliisi on pahoin korruptoitunut ja ei on osaltaan mukana Monterreyn huumebisnekessa. Kuuleman mukaan poliisille ei kannata puhua taalla ollenkaan ja jos valttamatta on jotain asiaa niin murrot ovat ainoa asia mista voi kertoa. Huumeista ei todellakaan kannata hiiskua kenellekaan; eras meksikolainen tuttava kertoi, etta hanen kotinsa lahella on kokonainen huumelaboratorio, mutta jos han kertoo poliisille tasta niin poliisi valittaa tiedon eteenpain huumebisneksen pyorittajille ja nama kayvat todennakoisesti pistamassa ilmat pihalle juorukellosta.

Noita asioita kylla tulee mietittya, varsinkin tuon lahistolla sattuneen murhan jalkeen. Nykyaan ei hirveasti kiinnosta kavella syrjaisilla kujilla yksin - varsinkaan yolla. No kuitenkaan mitaan ei ole sattunut, ei edes mitenkaan uhkaavalta tuntuvaa tilannetta. Toki valilla ihmiset huutelevat yolla, varsinkin humalaiset, mutta niinhan se on Suomessakin.Tytoilla tilanne on varmasti viela kiusallisempi kun ovat vaaleita.  En koe turvallisuuttani mitenkaan vaarantuneeksi, mutta kuitenkin kaiken varalta tulee pidettya hoksottimet vahan herkemmalla kuin normaalisti. Ja taman raportin paatteksi viela yksi kauhutarina; Tulum on paikka mihin menemme viettamaan rantalomaa. Viime kesana nukkuva italialainen pariskunta oli tapettu rannalle juurikin Tulumissa. Mita tasta opimme - ala nuku rannalla.

Ei kannata kuitenkaan saikahtaa - kun pitaa jarjen paassa niin tuskin mitaan tapahtuu. Nama tarinat vain siksi, etta taalla paaosa ajasta on oikein hupia ja rentoa, mutta omat vaaransa on aina olemassa. Tietty saahuolehtia siella Suomessa, mutta ei kannata olla huolissaan. Ei tama mikaan sotatantere kuitenkaan ole. Kunhan vain pysyy erossa poliisista ja varsinkin huumejutuista.

Mennyt viikonloppu meni varsin rauhallissa merkeissa - nukkuessa ja elokuvissa. Ihan kiva valissa olla vaan itekseen ja laitailla akkuja; tassa on kuitenkin ollut viikonloppu viikonlopun peraan melkoista paahtoa. 

Ens sunnuntai on muuten huippu nimittain saatiin Jounin kans liput Meksiko - Paraguay futismaaottelun, joka pelataan taalla Monterreyssa Estadio Tigresilla. Vahanko on huippua. Ja liput makso 300 pesoa per naama, eli ihan tosi halvat.

Ja mitas viela, hmm...ehka viikon sitaatti: "Ela yhtaan kurkistele sielta ja naureskele", asiayhteydesta irrotettuna toimii loistavasti. 

Huomenna olisi toinen espanjan koe, vahan voisin yrittaa illalla lukea, mutta pahoin pelkaan, etta kysessaa on taas samanlainen sohlotesti kuin edellinenkin. Eli annetaan nimia erilaisille objekteille, objekti voi olla vaikkapa pallo, tikapuut, puutarjaletku tahi Paavo Vayrynen. Oikeasti samanlaisia kokeita on ollut viimeksi silloin kun aloiteltiin englannin opiskelua ala-asteella. Yrita siina sitten motivoida itseasi.

Perjantaina on sitten koe ihan eri sfaareista kun eteen laitetaan toinen osa kokeesta "Intelligence", katoaan sitten miten aijan kay. "Parhaani yritan ja katotaan mihin se riitaa" "Ei vaan pomppinu kysymykset tanaan kohilleen",  "Se on tata nain...", "Lyijykyna oli tylsa", "Mustekyna petti odotukset", "Pelikirja oli ihan sekasi", "En saanu pakki-pakki syottoa ees ekaan kysymykseen kohilleen", "Opettajan karvaus sekoitti pasmat" , "Siina sattu se musta hetki vaaraan paikkaan" , "Tulin kuin sfinksi kokeeseen ja menetin kiekon jo omalla sinisella opettajalle" tai ehka kaikkein yksinkertaisimmat " Liikaa virheita" tai   "Kai maa oon sitten vahan tyhma." Eikohan se selitys loydy jostain tuosta.

Wax`n slide kuittaa.